Imbolc

Imbolc

  • Een nieuwe maan
  • Een nieuwe maand
  • Een nieuw Chinees jaar – Jaar van de Tijger
  • Het begin van een nieuw seizoen: Imbolc

Imbolc

Imbolc komt uit de Keltische traditie en wordt al eeuwenlang gevierd van 31 januari tot 2 februari, om het voorjaar in te luiden. Misschien wat vroeg zou je denken, maar volgens de oude gebruiken begint de lente wanneer het tijd is om te zaaien en wanneer de schapen weer drachtig zijn. Daar waar de natuur zich terugtrekt vanaf september, oktober en dat ook zichtbaar en voelbaar wordt, komt vandaag 1 februari een nieuwe cyclus op gang. De lente! Zo volg ik de seizoenen met de waarnemingen in de natuur zoals onze voorouders dit ook deden.

Schoonmaken

Imbolc wordt een zuiveringsfeest en zaaifeest genoemd. Ik ben niet dol op poetsen maar bij de aanvang van de lente heb ik wel de kriebels om het huis schoon te maken en op te frissen. De welbekende grote schoonmaak komt dus hiervandaan, zodat we klaar zijn voor het voorjaar! Zelfs de maand Februari draagt het Latijnse woord ‘februa’ in zich, wat ‘zuivering’ betekend. 

Zin

Mijn winterslaap, het in mijzelf keren en tijd nemen om mijn innerlijke rust in mijn hoofd, mijn hart en ziel te voelen, eindigde zo’n twee weken terug. Nieuwe ideeën en verse creatiekracht ontsproten en werden voelbaar. De beweging ging van binnen naar buiten. En ik kreeg weer zo’n ZIN in de langere dagen, de zon en het nieuwe groen dat de natuur gaat brengen. 
Voor mij is het ook een nieuw begin. Een nieuw begin van zuivering, een interne schoonmaak van wat mij niet meer dient, en van het zaaien van nieuwe ideeën en groei.

Gelijk zo gaat het met de bolletjes van de sneeuwklokjes en krokussen. Ze leken in een diepe winterslaap, maar ze hebben onzichtbaar voor onze ogen, ondertussen hard gewerkt. Her en der komen ze kleurig boven de aarde om de lente aan te kondigen. Nieuw leven wordt zichtbaar.

Brigid, godin van het vuur

Bij dit Keltische Imbolc feest hoort ook een Keltische (Ierse) Godin. Haar naam is Brigid en zij is een vuurgodin, vruchtbaarheidsgodin en de Godin van de inspiratie en poëzie. Ik voel mij geïnspireerd haar te gaan schilderen.

Heb jij ook zin het nieuwe voorjaar bewust te verwelkomen?

Rituelen

Naast het schoonmaken van je huis, kun je met nog meer met rituelen zuiveren en zaaien.

  • Het is ook fijn voor jezelf een lekker bad te maken met fijne badolie of zuiveringszout om jezelf te reinigen van de winterkou en negatieve energie waar je vanaf wilt.
  • Kijk in je tuin wat je wilt veranderen en zaaien. Wil je een kleurige bloementuin of wil je een kruidentuin? Het is nu de tijd voor nieuwe plannen.
  • Kijk tijdens een wandeling eens bewust naar alles dat ‘opeens’ uit de aarde schiet. En ontdek de knoppen aan de struiken en bomen die alweer groeien. Zo geniet je nog meer van je wandeling.
  • Onderzoek tijdens een meditatie waar je geïnspireerd door raakt of waar jij in wilt groeien. Neem stappen om daar mee aan de slag te gaan.
  • Schrijf een gedicht over de nieuwe lente of jouw nieuwe inzichten.

Ben je geïnspireerd en op weg naar groei, bewuster leven of wil je je creatief uiten in kunst?

Je bent welkom als het voor jou tijd is voor verandering en nieuwe mogelijkheden. Je hoeft het niet alleen te doen, ik loop graag een stukje met je mee.

Mariëlle van der Wal
Intuïtief trainer – coach

Kijk op www.mariellevanderwal.nl