Oefening in kwetsbaarheid

Een oefening in kwetsbaarheid

Een oefening in kwetsbaarheid

“Ze wil de dingen anders, zoals het nu gaat voelt het niet meer goed.

Ze heeft haar onvrede gedeeld. Eerst bedekt, met hints, zegt ze zelf. Maar dat begreep haar partner niet, in ieder geval; hij pakte het niet op. En dat frustreerde haar.

En dus ging ze in gesprek. Ze vertelde wat ze mistte, wat haar ergerde.

En wie kaatst…kan de bal verwachten…”

Onvrede
Misschien herken je het scenario zoals ik het hierboven beschrijf. Vaak uiten we onze onvrede door de bal bij de ander te leggen. De ander moet aan de bak, aandacht geven, veranderen, verantwoordelijkheid nemen, het wensenlijstje wordt gepresenteerd met een verwijtende toon.

In het meest gunstige geval is er een tijdelijke toenadering, omdat de wil om de relatie te verbeteren er wel is. Maar wanneer er een moment van afleiding of ruis komt, ben je weer terug bij af. En herhalen de gesprekken zich op dezelfde wijze.

Verlangen in jezelf
Wat is er dan aan de hand, in zo’n situatie wanneer je niet tevreden bent.
Je wilt dat de ander veranderd, maar het verlangen ligt eigenlijk in jezelf. Het is fijn en belangrijk nieuwsgierig te zijn naar waar jij in geraakt wordt en wat jouw werkelijke verlangen is.

De dagelijkse dingen die niet lekker lopen, het gedoe, zijn louter symptomen. De ander fungeert als spiegel en laat jou ervaren waar jij je geraakt voelt. Onder die geraaktheid die je boos maakt of teleurstelt, ligt jouw kwetsbare verdriet en je verlangen. Het verlangen kunnen momenten van aandacht, aanwezigheid en verbinding zijn op een dieper niveau.  Het verlangen dat je werkelijk naar elkaar kan luisteren en aanwezig kan zijn bij wat de ander raakt of roert.

Nieuwsgierig
Wanneer je vanuit nieuwsgierigheid naar je pijn en je verlangen kunt kijken en hierbij aanwezig kunt blijven, zal je ontdekken dat de ander jouw behoefte niet kan invullen, en dat het meer bij jezelf ligt.

Stel je bijvoorbeeld de vraag: ‘Wat wil ik?’ en ‘Wie ben ik dan in dit stuk?’. Het geeft je ruimte om je leven vanuit jouw verlangen vorm te geven.

Leegte
Mogelijk voel je dat er ergens een leegte is ontstaan in je jeugd, op een bepaald moment of in een bepaalde situatie toen je nog heel jong was.
Misschien kan je daar zelf niet naartoe, maar kun je wel voelen dat dit in jou zit. Dat het jouw eigen verlangen is naar liefde, naar gezien worden en naar gehoord worden, om je zachtheid te voelen en kwetsbaar mag zijn.

In gesprek
Zo ga je op een heel andere manier met elkaar in gesprek. Meer vanuit jezelf en je verlangen naar echt contact. Vraag ook de ander of die ook echt tijd en aandacht heeft om te luisteren en mogelijk te delen. Er zijn dan geen verwijten, maar louter gevoelens en verlangens. Dit kan zoveel moois opleveren.

Kwetsbaar en aanwezig
Het vraagt je echt kwetsbaar en aanwezig te zijn in jezelf, ook al is dat misschien niet comfortabel en wellicht confronterend. Die kwetsbare eerlijkheid naar jezelf levert je wel eerlijke antwoorden op en de regie over je eigen leven.

Mariëlle van der Wal
Intuitief Systemisch trainer – coach

Ben jij toe aan verandering, een nieuwe stap? Creëer bewust het leven waar je naar verlangt.
Doorbreek de patronene die jou belemmeren, transformeer en vind nieuwe mogelijkheden, innerlijke rust en meer balans.

Kijk voor meer informatie op: www.mariellevanderwal.nl